Mijn gewicht

Het ene kind is lang, een ander is weer kleiner, de een is dik en een ander weer dun.  We zien er allemaal anders uit en dat is ook wel net zo leuk. Wij zijn er speciaal voor jongeren die zich te dik voelen en dat ook zijn.  Als je te dik bent, betekent dit dat je overgewicht hebt.  Er zijn verschillende redenen waarom je te dik kan zijn. De belangrijkste oorzaak is te veel eten en te weinig bewegen. Eten geeft ons energie en bewegen kost ons energie. Zolang eten en bewegen in balans blijven, is er niets aan de hand. Als je bijvoorbeeld veel eet, maar ook veel beweegt, raak je die energie weer

teveelenergiekwijt en blijft je gewicht in balans. Maar eet je veel en beweeg je weinig, dan slaat je lichaam de  energie die je niet verbruikt op in vet.

Ongezond eten zoals veel frisdrank,  snacks en snoep en weinig bewegen zoals veel gamen of tv te kijken zorgen ervoor dat je dikker wordt.

Het kan zijn dat jij denkt dat je te zwaar bent. Er is een manier om te bekijken of je een goed gewicht hebt aan de  hand van je BMI (Body Mass Index). Je BMI is een getal om te bepalen of je te zwaar bent (overgewicht) of misschien te licht (ondergewicht). Er is een speciale tabel met de BMI voor jongeren, er is verschil tussen de BMI van jongens en meisjes.  Je kunt met een speciaal rekensommetje, zelf je BMI uitrekenen maar het opmeten van de lengte en het gewicht moet heel netjes en precies gebeuren. Over het algemeen lukt dat thuis niet en is de BMI die je zelf uitrekent dus eigenlijk niet meer dan een gok. Bij een (school)arts weten ze precies hoe het moet én hebben ze de juiste meet-en weeginstrumenten. Ook wij kunnen dit goed met je uitrekenen en nodigen je uit om dit samen met ons te doen.